Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016

Φτιάχνουμε έναν μουσικάνθρωπο με παλιά υλικά και κάνουμε δημιουργική ανακύκλωση (up-cycling)!Η παραπάνω κατασκευή προορίζεται για εξωτερικό χώρο, αλλά αυτό δε μας εμποδίζει από το να τη δημιουργήσουμε με τους μαθητές μας στην τάξη. Μπορούμε να κάνουμε πιο όμορφους τους εξωτερικούς χώρους του σχολείου μας με τέτοιες μουσικές κατασκευές. Επίσης, είναι μια εξαιρετική ιδέα για τον κήπο του σπιτιού ή το μπαλκόνι μας! Τα παιδιά μπορούν να εξερευνούν τους διαφορετικούς ήχους που παράγονται, να παίξουν καθώς επίσης και να εμπλακούν βιωματικά σε δραστηριότητες ανακύκλωσης και μετασκευής αντικειμένων.

ΠηγήLets Play Music
Τι χρησιμοποιούμε:

o   Μια μεταλλική κανάτα για το κεφάλι

o   Πλαστικός κουβάς από μπογιά και ένα 
παλιό λεπτό ταψάκι για το σώμα

o   Πλαστικά μπουκάλια χυμού με ρύζι, 
όμορφα διακοσμημένα για τα χέρια

o   Ξύλο κομμένο σε ροδέλες για τα πόδια
 (ή κάποιο άλλο υλικό εάν δεν έχουμε δυνατότητα 
κοπής ξύλου όπως π.χ. μεταλλικά πιατάκια, χάντρες κτλ.)

o   Βίδες, παξιμάδια και μεταλλικά στρογγυλά 
αντικείμενα (π.χ. παλιά ρουλεμάν ή μεταλλικές ροδέλες) 
για τα δάχτυλα

o   Σκοινί για τη συναρμολόγηση

o   Εργαλεία (όπως τρυπάνι, κατσαβίδι, πριόνι για 
να ανοίξουμε τρύπες ή να ενώσουμε πράγματα)

o   Φυσικά μπορούμε όλα τα παραπάνω να 
τα προσαρμόσουμε σε δικά μας θορυβώδη υλικά!!!


Στόχοι:

o   Να γνωρίσουν τα παιδιά τα διαφορετικά ηχοχρώματα
o   Να ανακαλύψουν διαφορετικούς τρόπους παραγωγής ήχου από καθημερινά αντικείμενα
o   Να καλλιεργήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους
o   Να ενισχύσουν τα ερεθίσματά και τις αισθήσεις τους
o   Να κατασκευάσουν, να αναπτύξουν την κινητικότητά τους
o   Να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, την ανακύκλωση και τη μετασκευή αντικειμένων

Πώς το φτιάχνουμε;

     1.    Το κεφάλι:


    Για το κεφάλι χρησιμοποιούμε μια παλιά μεταλλική κανάτα, ιδανικά με μια τρύπα στον πάτο της (ή την ανοίγουμε εμείς). Οποιοδήποτε μεγάλο σκεύος για αποθήκευση υγρού (π.χ. ποτιστήρι) μπορεί να χρησιμοποιηθεί αρκεί να κάνει ικανοποιητικό ήχο.

    2.    Το σώμα:

    Για το σώμα χρησιμοποιήσουμε έναν μεγάλο κουβά με ένα μεταλλικό πιατάκι/ταψάκι προσαρμοσμένο από πάνω του. Μπορούμε επίσης να βάλουμε κάποιο παλιό τηγάνι ή ένα καπάκι. Ο συνδυασμός των δύο παράγει έναν ήχο με πολύ ενδιαφέρον, αλλά μπορούμε να παραλείψουμε το καπάκι εάν θέλουμε.

   
  3.    Τα χέρια:     Για τα χέρια μπορούμε να δημιουργήσουμε μαράκες από πλαστικά μπουκάλια γεμάτες ρύζι ή άλλα σποράκια. Καλύπτουμε τα μπουκάλια με πολύχρωμα χαρτιά ή χρώματα.


    
   4.    Τα πόδια:

    Τα πόδια της συγκεκριμένης κατασκευής γίνανε από ξύλινο πάσσαλο. Κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια το ξύλο με πριόνι και δημιουργούμε τρύπες στη μέση με ένα τρυπάνι. Τα ενώνουμε με χοντρό σπάγκο, μεταλλικό σύρμα ή κάτι αντίστοιχο. Μπορούμε, φυσικά, να έχουμε εναλλακτικές λύσεις εάν δεν διαθέτουμε εργαλεία και να αντικαταστήσουμε το ξύλο με μεταλλικές μπάλες, μεγάλες χάντρες κτλ.     5.    Τα δάχτυλα:

    Τα δάχτυλα κατασκευάζονται με βίδες τις οποίες περνάμε από ένα καπάκι μπουκαλιού (το μπουκάλι με το οποίο κάναμε τις μαράκες) και τις στερεώνουμε στο πίσω μέρος με παξιμάδια. Στο κάτω μέρος τοποθετούμε μεταλλικούς κρίκους, ρουλεμάν, μεταλλικές ροδέλες ή κάτι αντίστοιχο.
    

    6.     Πώς τα ενώνουμε: 

    Τα ενώνουμε όλα μαζί με ένα κομμάτι σκοινί. Δημιουργούμε τρύπες στην κανάτα, το ταψάκι και τον πλαστικό κουβά για να περάσουμε το σκοινί. Ο κουβάς θα χρειαστεί δύο επιπλέον τρύπες για να στερεώσουμε τα πόδια. Προσαρμόζουμε τα χέρια με καλώδια στο πλάι και ο μουσικάνθρωπός μας είναι έτοιμος!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου